Jansson & Co Janco

Rune Jansson f1924_2

Rune Jansson f1924

Silhuett_foto_saknas

Harald Jansson f1919

Den ursprungliga fabriksbyggnande.
Bild från Malungs Skinnhantverk under 1900-talet Eric Jers 1993

Affärslokal tillbyggd vid bostadshuset.
Bild ur “Allt om MC” 1981

Jansson & Co Skinnvarufabrik grundades på 1940-talet. 

Emanuel Jansson var Direktör på S.P. Persson i Malung, han gifte sig med Hulda, dotter till Lissdaniels Mats Matsson Storbyn. Emanuel och Hulda fick tre söner, Harald, Rune och Rolf. Familjen byggde nytt hus och flyttade till Hole på 1920-talet. 
Skinnindustrin var på uppgång, Harald och Rune grundade företaget på 40-talet. De byggde fabriksbyggnad med bostadslägenhet vid hemmet i Hole. Äldste sonen Harald var mönsterkonstruktör, han var duktig att teckna och ritade logotype, skisser för olika varianter av skinnplagg.

Jansson & Co Skinnvarufabrik förkortades och varumärket Janco registrerades 1950. De jobbade fram nya plagg, inspirerad från Amerika med nytt säkerhetstänk som jackor för sport och motorintresserade ungdomar, ”Silver Stripe” reflex slog igenom och blev företagets storsäljare. 
Tyvärr dog Harald alldeles för ung, vid 20 års ålder insjuknade han snabbt i hjärnhinneinflammation och hans liv gick inte att rädda. 
Rune tog över ansvaret för företaget och byggde klar fabrikslokal och lägenheter 1946. Kusinen Knut Jansson kom in som delägare under en tid, Janco utvecklades med återförsäljare i landet. De hade som mest tio arbetare på fabriken i Hole och ett tiotal hemarbetare. Knut slutade efter en tid och tog anställning på Jofa, Rune fortsatte driva Janco själv.

På 1970-talet övergick affärerna mer och mer till direktförsäljning med olika aktiviteter som sommarförsäljning i Lisskogsåsen där Emanuels föräldrahem öppnades upp som försäljningslokal. Rune jobbade även med försäkringar som agent, ombud för Thule. 1975 byggde han ny affärslokal intill bostaden i Hole för tillverkning och försäljning av olika skinnvaror. När Värmlandsvägen (E16/E45) flyttades och fick ny sträckning minskade underlaget för kunder och omsättning. 
Företaget Jansson & Co Skinnvarufabrik, Janco avvecklas när min far Rune Jansson gick bort 2008.

Mats Jansson 2014-12-29

Fotografier & annat skannat material

Rune Jansson med skinnplagg. Fotografier från 22 Oktober 1958. 
Fotografierna tagna av NWT:s fotograf Rune Ohlen. Digitaliserade av Alf Ohlen

Rune Jansson med skinnplagg. Fotografier från 22 Oktober 1958. 
Fotografierna tagna av NWT:s fotograf Rune Ohlen. Digitaliserade av Alf Ohlen

     

 

 

 

 

 

Toggle Content

Leave a Reply