Spännar Gabriel Halvarsson f1816 (#160)

Silhuett_foto_saknas

Spännar Gabriel Halvarsson f1816

Från Östra Fors
Skinnargränd i Hedemora

Spännar Gabriel Halvarsson var min morfar Helmer Hedgrens farfar, och med all sannolikhet var det han som byggde den första stugan (cirka 1860) på tomten där jag har mitt hus nuförtiden (fastigheten Östra Fors 8:25).

Han gifte sig med en 18 år yngre kvinna, som jag tror hette Britta och var från Brusbritta-gården i norra delarna av byn. Hon var alltså född 1834 och dog först 1929. Min mamma som var född 1924 mindes henne faktiskt, och beskrev henne som en krokig liten gumma som satt framför öppna spisen och rökte Nåstobak i järnpipa. Det var väl inte så många som blev över 90 år gamla på den tiden, och tänka sig, att hon överlevde sin man med 54 år – vilken levnadshistoria!

Spännar Gabriel och Brusbritta Britta fick två pojkar, Spännar Halvar Gabrielsson, 1864-1936, som i sinom tid tog sig namnet Hedgren och öppnade handelsbod på våran gård; den några år yngre brodern hette Spännar Jonas Gabrielsson, gemenligen kallad “ân Jöns”.

Men Gabriel och Britta hade en hel skrälldus med döttrar också, av vilka ett flertal emigrerade till USA, och jag tror att åtminstone en dotter flyttade till Södra Dalarna, närmare bestämt till By socken.

// Anders Gudru Mars 2015

För framtida material

Länkar

Leave a Reply